Regio


De Lot-et-Garonne, ook wel 'klein Toscanië' genoemd maar waar het leven is als 'God in Frankrijk'.
De Lot-et-Garonne staat bekend voor de glooiende hellingen en de valleien, fruitgaarden, authentieke huizen en boerderijen.


Markten (juli – augustus)

Dinsdag: Aiguillon, Villeneuve-sur-Lot
Woensdag: Prayssas (Marché Nocturne), Villeneuve-sur-Lot (biomarkt), Port-Sainte-Marie, Tonneins
Donderdag:   Clairac
Vrijdag: Buzet-sur-Baïse, Sainte-Livrade, Aguillon
Zaterdag: Villeneuve-sur-Lot, Tonneins
Zondag: Agen, Temple-sur-Lot, Pujols

"les marchés nocturnes" in Prayssas is een avondmarkt met muziek, dans en ambiance en een degustatie van de lokale streekproducten zoals de fameuze pruneaux d'Agen, foie gras en confit de canard.


Voor de sportievelingen

 • Fietsen en wandelen: uitgestippelde routes te bekomen bij de dienst Tourisme.
 • De golfliefhebbers kunnen terecht in Agen (Castelnaud de Gratecambe, Albret in Barbaste en Bon-Encontre).
 • Paardenliefhebbers komen aan hun trekken in Saint-Pierre de Caubel (op 30 km afstand) en op slechts 4 km van Prayssas kan u daguitstappen te paard boeken.


Uitstappen

 • Parc Walibi in Roquefort,
 • het pretpark Casteladventure (op 45 km afstand).
 • Domaine Lac de Negenou : waterfietsen en tennissen,.
 • Nautilius in Castelmoron, waterpark, (op 15 km afstand) verhuring van kano en fietsen,.
 • Parc-en-Ciel, avonturenbos, (op 60 km afstand) waar allerlei activiteiten te doen zijn,.
 • de grotten van Fontirou in Castella. Dit gebied is zeer geliefd onder de toeristen die deze streek bezoeken..
 • Gouffre de Padirac is een druipsteengrot die ligt 13km ten noorden van Gramat in Quercy. De ingang van Gouffre de Padirac is een diepe schacht met een diepte van 75 meter en een diameter van 33 meter. Gouffre betekent diep gat of bodemloze put. Men kan met de bootjes door de grot varen. .
 • het dorpje Granges-sur-Lot (op 10 km afstand ) waar u het befaamde pruimenmuseum kan bezoeken of het maïslabyrinth kan ontdekken.


Steden en dorpen


Prayssas
De Kerk Saint-Jean is een monument in de gemeente Prayssas. Tijdens de zomer vindt elke woensdag een avondmarkt plaats. Het dorp wordt dan door de lokale middenstand omgebouwd tot een groot openluchtrestaurant met kraampjes en lampionnen en standjes met streekproducten. Zeker een bezoekje waard!

Penne-d'Agenais:
De Middeleeuwse stad en voormalige vesting Penne-d'Agenais, waarvan het kasteel werd versterkt door Richard Leeuwenhart en heden geklasseerd als Groen vakantieoord, verleidt haar bezoekers dankzij de bouwkundige charme, het plezier om er te vertoeven en haar ligging langs de oevers van de Lot.

De oude dorpskern van Penne-d'Agenais, gedomineerd door de silhouet van de Notre-Dame de Peyragudebasiliek, een dankzij de gulden koepel van ver te herkennen romaansbyzantijns bouwwerk, is een regelrechte uitnodiging tot kuieren: de hellende steegjes tussen mooie huizen, het Paul Fromentplein, ideaal om een glaasje te nippen, en de vele ambachtsateliers zijn stuk voor stuk trekpleisters die de charme van deze plaats uitmaken.
Vanaf de vlak bij de de basiliek gelegen oriëntatietafel, geniet u van een prachtig uitzicht over de vallei van de Lot!


Pujols
Pujols, geklasseerd bij de mooiste dorpen van Frankrijk, is een vroegere versterkte plaats, hoog gelegen in de heuvels rond Villeneuve-sur-Lot. Dit kleine Middeleeuwse stadje, ideaal om te wandelen, zal u haar charme onthullen, met bloemrijke steegjes bezaaid met mooie huizen, oude waterputten, de verstevigde poorten, de Sainte-Nicolaskerk en de Sainte-Foykerk, de hal waar elke zondagochtend, van mei tot eind september, een markt met streekproducten plaatsvindt, en een panorama over de vallei van de Lot.

De Sainte-Foykerk, waar vandaag kunsttentoonstellingen ondergebracht worden, huisvest fresco's uit de 15e eeuw!Agen
Gezeten op de oevers van de Garonne en als hoofdstad van de pruimedant, is Agen vooral een gastvrije stad op mensenmaat waar het goed vertoeven is. Een wandeling door het stadscentrum betekent op verkenning gaan naar plekken zoals de Place des Laitiers, het kloppende hart van Agen, de Rue de Cornières met zijn bogen, de Rue Beauville met oude huizen met vakwerk, de Saint-Capraiskathedraal met haar kleurrijke fresco's uit de 19e eeuw en ook het museum voor Schone Kunsten. Dit laatste, ondergebracht in vier renaissance herenhuizen, stelt opmerkelijke collecties archeolgie, schilderijen, beelden en decorvoorwerpen ten toon, waaronder een uitzonderlijke verzameling doeken van Goya en de beroemde Venus van Mas-d'Agenais. Een bezoek dat men onder geen beding mag missen!


Langs de Garonne, is de Esplanade du Gravier, met zijn platanen, grasperken en lanen, voor de inwoners van Agen de plaats bij uitstek voor een aangename wandeling. Meer naar het noorden treft men het meesterlijke brugkanaal aan, een bouwwerk van 539 meter lang dat een kanaal dat haaks ligt op de Garonne toelaat om deze laatste te overspannen.


Dit is nog maar een voorsmaakje, er is uiteraard nog veel meer te ontdekken in de Lot-et-Garonne!